Els arxius: institucions d’informació, context i confiança


 

El passat mes de juny es van penjar els vídeos de les jornades Cultura Viva, celebrades els dies 1 i 2 de març a Barcelona i organitzades per l’ICUB. Us enllaço el corresponent a la meva participació, com a vicepresident de l’Associació d’Arxivers-Gestors de Documents de Catalunya, dins de l’eix dedicat a les Institucions de la memòria.

La comunicació es va dividir en dos grans blocs. El primer es va centrar a com fer transparents les institucions de la memòria tal com l’organització va definir museus, arxius i altres centres que gestionen certs tipus de patrimoni cultural. Així, a partir del marc normatiu sobre transparència i gestió de la informació pública, s’hi reivindicà el rol dels serveis d’arxiu d’aquestes institucions com a garants de l’accés fiable a totes les dades i continguts del seu backoffice, més enllà de la mera publicitat activa.

El segon bloc s’ocupà de com fer accessible el patrimoni documental al conjunt de la ciutadania i, en paral·lel, de com integrar la ciutadania mateixa en les polítiques arxivístiques. L’ús de tecnologies de la informació i la transició digital són els mitjans i el paradigma necessaris. Però, cal repensar sobretot la funció política dels arxius. Defugir del reduccionisme de la tripleta “patrimoni, memòria, cultura”  i apostar per la transversalitat que aporta la d'”informació, context i confiança” ha de permetre democratitzar els arxius com a mecanisme de participació en l’acció de govern i com a assegurança de la rendició de comptes històrica. Així, en l’àmbit de l’administració cal crear comunitats d’arxiu mitjançant la inclusió de l’expertesa cívica en els processos de classificació, descripició i avaluació documental. I, en l’àmbit social, cal consolidar els arxius independents i comunitaris com a contrapunt a les narratives oficials i com a millor garantia de no perpetuar els silencis d’arxius heretats dels règims no democràtics del passat.

Feu un cop d’ull també a la resta de vídeos de l’eix, en què hi participaren Chus DomínguezFrancisco Rubio, Maarten Brinkerink i Núria Ricard.

 

Un pensament sobre “Els arxius: institucions d’informació, context i confiança

  1. Retroenllaç: #NoTincPor: l’arxivística del dol | empowering archives

Deixa un comentari