La dataviz com a eina de descripció de fons


La visualització de dades és ja una aliada insubstituïble per a la difusió dels fons documentals gestionats i custodiats als arxius. Òbviament, si comptem amb un equip de programadors tot serà més fàcil i més lluït. Però emprant els recursos gratuïts de què es disposa, podem facilitar l’accés a la informació de manera força més intuïtiva que no pas amb una fitxa NODAC o altres instruments de descripció per l’estil.

Posem, per exemple, una línia de temps. La variable cronològica és una de les més habituals a l’hora de cercar documentació per part dels usuaris d’arxiu, però, òbviament, no sempre la classificació i ordenació responen a aquest criteri. Si, per contra, emprem les dates extremes d’un conjunt de fons per integrar-los en una línia de temps (com la que de manera gratuïta ofereix KnightLab) i hi afegim la URL dels documents digitalitzats, obtindrem sense gaire esforç un accés força àgil i directe.

En aquest enllaç,

https://cdn.knightlab.com/libs/timeline3/latest/embed/index.html?source=1jg503e1PFgUuRvu-mEthS1fWyK6UPQxhDOtok874SEY&font=Default&lang=ca&initial_zoom=2&height=650

hi trobareu la nòmina de notaris públics i reials de Barcelona entre els anys 1348 i 1385. Es tracta d’un total de 87 notaris identificats, 67 dels quals són els notaris públics creats durant aquest període, tal com recull el Liber examinationis notariorum civitatis Barchinone, editat per la Fundació Noguera. D’aquests, només s’han conservat registres notarials de 24. Ara bé, disposem dels fons de 20 notaris reials més que, tot i no haver-se col·legiat, es dedicaren també a escripturar els negocis privats dels barcelonins.

Justament, els fons digitalitzats de l’Arxiu Històric de Protocols de Barcelona que a dia d’avui són accessibles a través d’Internet són de notaris d’aquest període. Així que des d’aquesta línia de temps podreu accedir directament als volums digitalitzats de 35 notaris.

Bona consulta!

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s