Transparència, arxius i programes electorals a Barcelona (i IV)


Acabem, abans de la jornada de reflexió, amb els posts dedicats al paper que, sobretot en relació amb la transparència, els partits polítics atorguen als arxius i a la gestió documental. Resten els dos partits que, actualment, no tenen representació al consistori, però que amb pràctica seguretat n’obtindran: Ciutadans (C’s) i Capgirem Barcelona, nom que ha pres la CUP en aquest municipi.

Pel que fa a la candidatura liderada per Carina Mejías, una de les ponents, per cert, de la Llei 19/2014 de transparència, accés a la informació i bon govern, fixa ràpidament al seu programa el compromís de transparència. Al primer punt, hi trobem dos paràgrafs dedicats al Portal de Transparència:

Ciutadans1

No s’especifica gaire ni l’estructura ni la traçabilitat de la informació presentada, però, en tot cas, tenint en compte la dedicació parlamentària de la candidata, de ben segur respondran als articles 5.2, 5.4 i 6.1 d) de la llei de transparència. De fet, aquest mot és, com succeeix amb la resta de programes electorals, gairebé omnipresent en tots els eixos en què estiguin dividits. És per això que, precisament, caldria exigir major detall sobre què entenen per transparència i quins procediments tècnics (ni que sigui sumàriament) l’han de fonamentar, tal com fan amb altres idees força de la campanya. Més encara quan, tal com ja vam observar a la primera entrada d’aquesta mini-sèrie, hi ha una llei prou explícita vigent.

Pel que fa a Capgirem Barcelona, qui presenta com a candidata Maria José Lecha, cal dir que compten amb el programa més extens de tots (342 pàgines). La transparència és entesa com a producte i, gairebé, sinònim de la gestió col·lectiva de l’administració (vegeu el punt 1.2.1.7) i, com a tret prou singular, proposen la creació d’una Oficina de la Transparència, amb l’objectiu de fer comprensible a la ciutadania la informació pública:

Capgirem1

De la necessitat d’alfabetitzar en accés a la informació pública ja n’hem parlat a bastament i de com el sistema d’arxius hauria de tenir un rol principal en el disseny de qualsevol estratègia. Per això és significatiu que, fins i tot, la força política que més obertament planteja la necessitat d’un esforç alfabetitzador, reclogui també els Arxius de Districte en l’àmbit patrimonial. Tot i que, si més no, proposa dotar-los amb el pressupost necessari per tirar endavant projectes de recerca i difusió:

Imagen 1

Fóra bo que tinguessin en compte als arxivers com a funcionaris d’aquesta Oficina de Transparència, perquè, entre d’altres coses, els podrien assessorar sobre el grau de reserva d’alguna informació pública (informació que també inclou les dades personals que, legítimament, proposen tancar a qualsevol reutilització comercial):

Capgirem2

És a dir, no tota la informació pública pot ser oberta, sobretot quan, en paral·lel proposes explícitament prohibir la reutilització d’una part i garantir la privacitat en general. En aquest sentit, una candidatura germana de Capgirem Barcelona, com és Cup Torelló Som Poble, ha precisat tècnicament una sèrie de propostes en la mateixa direcció:

CupTorelló

Serveixi aquest seguit de mesures per resumir el que, com a arxiver, m’agradaria veure en alguna de les candidatures que es presenten a Barcelona quan es parla de transparència i arxius. Gairebé sense diferenciar informació i documentació històrica de l’administrativa, bo i entenent la gestió de la documentació com un continuum que només prejudicis patrimonialistes i pseudotecnològics poden trencar. Com a professional, el meu compromís cívic m’obliga a exigir, com a mínim, el nivell de rigor tècnic que es pot apreciar i, òbviament, amb què aquesta formació ha estat assessorada. Com veiem, un altre programa electoral sobre transparència i arxius és possible. I no és l’únic cas, afortunadament!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s