Transparència, arxius i programes electorals a Barcelona (II)


Colau_transparència3Dediquem el segon post a Barcelona en Comú (BeC). La candidatura que encapçala Ada Colau, estrictament, gairebé no esmenta els arxius i (si no m’he descomptat) no empra en cap cas el concepte de gestió documental (recordem-ho: fonament tècnic de la transparència, segons la llei 19/2014), com tampoc ho fan la resta de forces polítiques.

L’eix temàtic “Participació, transparència i rendició de comptes” està format per quaranta-tres mesures, si bé moltes d’aquestes comparteixen com a descriptor (tag) altres eixos i, per tant, també les podem trobar repetides en més d’un tema. Això, de fet, explica que els arxius apareguin en aquest eix, però si llegim la mesura concreta es pot situar més aviat en els altres dos eixos temàtics que l’acompanyen:

Colau_arxius1

En tot cas, aprofitem l’avinentesa per recordar que la digitalització dels “arxius”, a l’Ajuntament de Barcelona, cal fer-la seguint el protocol de digitalització creat per l’Arxiu Municipal, únic que garanteix tots els aspectes que cal tenir en compte a l’hora de gestionar la documentació (i no únicament els que tenen en compte els estàndards de “coneixement obert”).

L’estructura de la informació del programa electoral és, com veiem, un bon exemple de la lògica de gestió de continguts (que no de documents) amb què també proposen facilitar l’accés a la informació al web municipal:

Sens dubte, l’ús d’etiquetes pot ajudar a recuperar la informació, però, difícilment, ha de ser el fonament de l’estructura lògica d’aquesta si volem que sigui perdurable en el temps. És a dir, per evitar el soroll i garantir cerques precises sobre els “documents escrits i audiovisuals”, cal emprar els codis de classificació i la informació dels esquemes de metadades generats en el sistema de gestió de documents de l’Ajuntament, tal com els reglaments municipals i el marc normatiu general (tan llei d’arxius com la mateixa llei de transparència) preveuen. A partir d’aquí és on podem dissenyar motors i estratègies de cerca que facilitin al conjunt de la ciutadania (més enllà del grau d’expertesa de cadascú) la informació que es vulgui.

De la mateixa manera, les nombroses mesures que recullen per fer més transparents diversos àmbits de la gestió municipal, potser podrien haver integrat també el paper de la gestió documental com a auditoria “en temps real” i garant de la fiabilitat i autenticitat de la informació i dels mateixos canals de participació. Així, per exemple, respecte als procediments de contractació hi trobem:

Colau_etiquetes

El grau d’opacitat, si no es garanteix la traçabilitat de la informació i la publicitat activa necessàries, pot continuar malgrat que canvïin els mecanismes de participació. Aquí és on, clarament, l’aprofitament del sistema de gestió de documents com a font d’informació fiable i actualitzada ha d’entendre’s com a fonamental. Perquè, com des d’aquest mateix blog hem insistit, cal evitar la transparència en diferit tant de les auditories externes com de les filtracions si realment volem canviar el sistema.

Cal destacar, en aquest sentit, com una candidatura germana de BeC, com és Terrassa en Comú, sí que ha integrat explícitament en el seu programa els valors i la funció cívica i social dels arxius i la gestió documental (a l’àmbit 4.1 “Transparència en la gestió pública”):

Imagen 1

Fóra bona idea que BeC i TeC posessin aquesta part del seu programa “en comú”.

Un pensament sobre “Transparència, arxius i programes electorals a Barcelona (II)

  1. Retroenllaç: Anàlisi dels programes per a les eleccions del 27 S de 2015 | Observatori professional

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s